Dragonfly Trimmu sailing logbook

Sailing with Dragonfly 800 type trimaran. Photos about sailing trips, maintaining and modifying the boat. Opinions about multihull sailing, dighny sailing and travelling in the nature. Notes about different kind of settings and controls of boat.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Yöpurjehdus

Perinteinen Kps:n yöpurjehdus on ollut sellainen, että spinaakkerien armada on täyttänyt pimenevän Kaunissaaren selän. Leppeässä iltatuulessa on voinut nähdä keula- tai perävaloja koko aavan aukean mitalla. Ilmassa on leijunut urheilujuhlan tuntu.

Ajat muuttuvat ja kai myös ihmiset sitä mukaa. Nykyistä yöpurjehdusta on lyhennetty, jotta varsinaiselta lämpimän yön valvomiselta, lillumiselta tyvenessä, heräilevän aamutuulen havoinnoinnilta, vältyttäisiin. Toki silloin vältytään myös loputtoman pitkältä pärskyttelyltä tuimassa vastatuuliluovilta. Ja OK, KÄÄNSIN TAKIN, lyhyempi rata oli parempi, ainakin tänä vuonna.

Yöpurjehduksen alku Trimmulta sujui ihan mukavasti. Vauhdit parhaimmillaan Kuutsalon kärjen jälkeen 14 - 15 solmua. Einonkarilta Piritovalle jouduttiin luovimaan päin jyrkkää ja korkeaa, Kirkonmaan kääntämää vasta-aaltoa. Trimmu kyllä punnertaa aaltojen läpi, mutta pahimmillaan töyssyissä vauhti laski 5-6 solmuun. Piritovalta pudoteltiin taas hyvässä 15 solmun vauhdissa Haapasaarelle. Haapasaaren kohdalla isonpurjeen puomiliikin kiristäjän sakkeli hävitti sokkansa ja samassa myös alin latta katkesi. Reiviä kiristeltiin siten, että reivi vetäisi alaliesmaa kireälle. Yhden köyden reivaus toimii maissa helposti, mutta jotenkin se nyt saatiin jumittamaan. Viimein kun reivi pitkän punnerruksen jälkeen taas toimi niin meno taas maistui Trimmulle.

Loppumatkalla aina kun aallokko hellitti tietyn rajan alle, niin Trimmun pystyi punnertamaan ylös tuuleen. Silloin kun aalto kasvoi suureksi, piti malttaa ajaa vauhdilla riittävän alas.

Koko reissun aikana yksi aalto pääsi yllättämään, siten että se kasteli kipparin. Vesi tunkeutui sadeasun kaula-aukon kautta niskaan. Trimmua pitää kovassa aallokossa ohjata huolellisesti vauhdilla ales tuulesta. Jos vauhti pääsee laskemaan, aalloilla on taipumus murtua laidan yli.

Reissu kesti nytkin kuutisen tuntia. Ajatus, että yöpurjehduksen jälkeen riittäisi vielä intoa palkintojen jakotilaisuuteen ja saunomiseen ei meidän osalta ota tuulta. Reissun jälkeen oli kiire vaatteitten vaihtoon ja kotiin nukkumaan.

1 kommentti:

Arnoya Ari kirjoitti...

Raikkaita tuulia ja suojaisia poukamia.